Millaista kasvillisuutta esiintyy Arktiksella?

Karut olosuhteet ovat haastava kasvualusta, mutta yllättävän moni kasvilaji on sopeutunut haastaviin olosuhteisiin

Kantlyng Cassiope tetragona White Arctic Bell-heatherInfostaben på tur til Svalbard 23.06-01.07.2005 Planten har hvite kronblader

Arktiselta alueelta löytyy hyvin erilaisia kasvilajeja riippuen vuodenajasta sekä siitä, millä alueella liikutaan – toisaalta alueelta löytyy laajoja jäätiköitä, mutta sieltä on mahdollista löytää myös vihertävää tundraa. Aavat lumilakeudet, jäiset meret, rannat sekä vuorenhuiput ovat alueelle tyypillistä luontoa. Tundralla elävien kasvilajien on sopeuduttava sekä kylmään ja pitkään talveen että yöttömään ja lyhyeen kesään. Tämän lisäksi lisähaastetta aiheuttavat alueelle tyypilliset voimakkaat tuulet. Tästä huolimatta yllättävän monet kasvilajit ovat sopeutuneet elämään tundralla – esimerkiksi pelkästään erilaisia kukkakasvilajeja elää tundralla noin 900 – näistä noin 400 elää Grönlannissa ja noin 150 Huippuvuorilla.

Turvetta ja soita löytyy tundralta paljon – talvisin lumikerros suojelee niitä siihen asti, että kesä taas alkaa. Millaiset muut ominaisuudet auttavat alueen kasvilajeja selviytymään karuissa olosuhteissa? Alueen kasvillisuudelle on tyypillistä pieni koko sekä se, että ne kasvavat usein maanpintaa pitkin tai muodostaen tiheitä mättäitä. Sipulikasvit eivät ole sopeutuneet elämään tundran karuissa olosuhteissa, mutta esimerkiksi erilaiset pienikokoiset varvut ovat sopeutuneet tundralla vallitseviin olosuhteisiin. Tämän vuoksi tundralta voikin löytää esimerkiksi variksenmarjoja ja kanervia.

Sinirikko hurmaa vuorilla ja tuntureilla

Matala ja kaunis sinirikko on sopeutunut elämään arktisilla alueilla, vuorilla sekä tuntureilla. Sinirikon selviytymiskeinoja karuissa olosuhteissa ovat mätästävä kasvutapa, patja- tai mattomaiset kasvustot, matala koko sekä tiiviisti maanpintaa viistävät silmut. Vuorten rinteillä kukkiva sinirikko on upea näky, joka tuo karuun ympäristöönsä kauniin väriläikän.

Lapinvuokko on ansaitusti Islannin kansalliskukka, jota löytyy myös Suomesta

Tundralla elävä lapinvuokko on Islannin kansalliskukka, jota voi löytää Suomestakin esimerkiksi Inarin Lapista. Suomen ja Islannin lisäksi lapinvuokko elää Alpeilla sekä Norjan, Venäjän ja Ruotsin pohjoisosissa. Tästä huolimatta lapinvuokko on valitettavan harvinainen Suomessa. Lapinvuokon kukassa on kahdeksan terälehteä ja korkeudeltaan lapinvuokko on kolmesta kymmeneen senttimetriä. Vuokko kuuluu aitotumaisiin siemenkasveihin ja se puhkeaa kauniisiin, valkoisiin kukkiin kesäkuussa. Kukkiakseen se vaatii runsaasti auringonvaloa, mutta on muutoin erittäin kestävä kasvilaji – juuri sopiva elämään Alpeilla ja muissa äärimmäisissä olosuhteissa!