Ilmaston lämpenemisen tuhoisat seuraukset

Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa meihin jokaiseen tällä hetkellä elävään tavalla tai toisella. Samalla, kun maapallon lämpötilan kuumeneminen vääjäämättä etenee, joka puolella maailmaa voidaan havaita erilaisia seurauksia lämpenemisestä. Vaikka puhutaan ilmaston lämpenemisestä, se ei tarkoita sitä, että joka puolella maapalloa vain lämpöasteet nousevat ja aurinko paistaa enemmän, vaan lämpötilan herkän tasapainon järkkyessä sääolosuhteet muuttuvat radikaalisti, toisaalla saaden aikaan ennennäkemättömän kylmiä ja tuhoisia talvia, erikoisia sateita ja tulvia tai äärimmäistä ilmaston kuumenemista ja hirmumyrskyjä.

Päiväntasaajalla lämpötila nousee eniten

Maapallon kuumimmissa maanosissa lähellä päiväntasaajaa ilmasto lämpenee entisestään ja aiheuttaa katastrofaalisia sääolosuhteita, joista joudumme lukemaan lähes päivittäin uutisissa. Samalla kun hirmumyrskyt ja ennennäkemättömän suuret maanjäristykset vavisuttavat maapalloa ja saavat aikaan satoja ja tuhansia ihmisuhreja, uhreiksi ovat joutuneet myös luonto ja eläimet tavalla tai toisella.

Napajäätiköiden sulamisen moninaiset katastrofaaliset seuraukset

Koko maapallon lämpötilan nouseminen on johtanut siihen, että sekä eteläinen että pohjoinen napajäätikkö sulavat. Merien veden pinta nousee jatkuvasti tämän sulamisen johdosta ja pienentää mannerjäätiköitä yhä kiihtyvällä nopeudella. Tämä on kuin Casumo casino – ruletti, joka pyörii vääjäämättä. Silloin maapallon ilman lämpötilaa tasapainottavat napajäätiköt eivät enää pysty madaltamaan ja tasapainottamaan lämpötilaa samalla tavalla kuin aikaisemmin. Nykyajan viimeisten kahden viimeisen vuosikymmenen aikana napajäätiköt ovat sulaneet enemmän, kuin sitä edeltävänä satana vuotena.

Jääkarhujen elinolot käyvät yhä hankalammiksi

Jäätiköiden sulaminen aiheuttaa myös sen, että monien pohjoisnavalla elävien eläinlajien sukupuuttoon kuoleminen on yhä suurempi uhka. Pohjoisessa Alaskassa ja Kanadassa, Grönlannissa, Huippuvuorilla ja Pohjois-Siperiassa sekä Venäjän pohjoisissa osissa esiintyvän jääkarhujen elinala pienenee jatkuvasti, joka vaikeuttaa sen selviytymistä arktisista olosuhteista.

Jääkarhu on lihansyöjä, joka metsästää pääasiassa hylkeitä ja muita alueen villieläimiä jäällä, mutta jäiden sulaessa sen metsästäminen käy yhä vaikeammaksi. Metsästettyään tuhraan ilman saalista, moni jääkarhu on lopulta kuollut ravinnonpuutteeseen tai sen nukkuessa talviunta ja synnyttäessä poikasensa, sillä ei ole riittävästi ravintoa pitää hengissä pieniä jälkeläisiään, jolloin jääkarhujen kanta pienenee jatkuvasti. Jääkarhun pennut säilyvät yhä harvemmin elossa vaikeista olosuhteistaan, joita hankaloittavat ihmisten toimet maapallolla. Siksi ilmaston lämpeneminen tulisi saada nopeasti pysäytettyä, jotta muiden tuhojen lisäksi ihmiskunta ei aiheuttaisi enää enempää eläinlajien sukupuuttoon kuolemista.